Objavljeno

„Date night Škrleta i Kvarnera“

Projekt Škrlet Garden Dream, poznati eno-gastro event koji promovira sortu Škrlet kao autohotnu moslavačku sortu i sljubljuje ju s jelima kako tradicionalne moslavačke kuhinje tako i s ostalim jelima drugih regija Lijepe naše, proteklog vikenda u Vinariju Trdenić donio je „Date night Škrleta & Kvarnera“.  

Sam projekt, ideja je Tomislava Trdenića, vlasnika Vinarije Trdenić i svake godine donosi priliku za kušanjem sorti škrlet moslavačkih vinara. Tako ove godine glavne zvijezde večeri bili su Pjenušac Škrlet Lagena Winery, te Škrleti vinarija Belajec, Miklaužić, Trdenić i Florijanović, dok su se na Menu pronašla zanimljiva jela poput kanapea s dimljenom tunom na kremi od sira i vlasca, pečena crna kaša sa sipom i kozicama, juha od morskih plodova i povrća, file brancina na kremi od anisa sa citrusnim pire krumpirom i glaziranom prokulicom te kolač od rogača a la Tic Tac.

Sljubljivanje je vodio jedan od najpoznatijih promotora sorte Škrlet, sommelier Tomislav Jakopović koji je na zanimljiv način dao osvrt na vina te ih upario s jelima koje je osmislio i pripremio moslavački chef Vlado Jajetić.  Jakopović je istaknuo kako mu je izrazito drago što je svjedok vremena u kojem sorta Škrlet dolazi do izražaja i svoje prave vrijednosti te kako je moslavački škrlet prava senzacija koja polako dobiva na svojoj prepoznatljivosti. Chef Jajetić, od milja zvan Veseli Moslavac zahvalio je svojem timu koji ga je pratio i naglasio kako jedva čeka izazove koji slijede u ovom projektu.

Specijalni gost večeri bio je poznati kvarnerski masterchef Časlav Matijević koji je pozdravio ideju same večeri i sljubljivanja morskih namirnica s tako svježim vinom kao što je Škrlet. Istaknuo je zadovoljstvo samim dolaskom i oduševljenje moslavačkim krajem.

Drago viđen gost bio je i Domagoj Jakopović – Ribafish koji je istaknuo kako je Moslavina jedna potpuno neistražena regija, nedotaknuta koja čeka svoj trenutak kada će pronaći svoje mjesto i to visoko na hrvatskoj ljestvici. Škrlet kao sorta raste iz dana u dan, te njeni vinari rade zanimljiva vina i događaje kojima joj stvaraju prepoznatljivost. I to je škrletu potrebno, da se makne iz svojih okvira jer Hrvati traže autohtone sorte. Naglasio je kako je drago viđen gost sada već tradicionalnog Škrlet Garden Dreama i domaćina Vinarije Trdenić jer su pravi primjer jednog toplog okruženja i povijesti koju nose u sebi, a to su od djeda koji radi u vinogradu, braće pa sve do djece, ljubav prema tom vinogradu i vinima te uspjeh koji se provlači u tome što rade i jedva čeka vidjeti što se krije u idućoj godini.

Domaćini zahvaljuju svim posjetiteljima i gostima, ljubiteljima vinske kapljice i fine hrane koji su obilježili ovaj eno- gastro event. Posebna zahvala ide Turističkoj zajednici Grada Kutine i Turističkoj zajednici Grada popovače, zatim moslavačkim vinarima; Lagena Winery vlanika Svena Đoze, Vinariji Belajec vlasnika Brune Belajca, Vinariji Miklaužić vlasnika Marka Miklaužića te Vinariji Florijanović vlasnika Ivice Florijanović koji su prepoznali važnost promocije naše autohtone sorte.

Dragi naši uživajte u galeriji fotografija i vidimo se i iduće godine!