Objavljeno

Održan „Škrlet Garden Dream“

U sklopu sada već poznate kutinske izložbe vina pod nazivom „MoslaVina“, održan je događaj sljubljivanja tradicionalnih moslavačkih jela s autohtonim sortama vina moslavačkog vinogorja. „Škrlet Garden Dream“ postao je pravi raj za nepca. Ove godine održan je proteklog vikenda u Vinariji Trdenić te je privukao brojne znatiželjne posjetitelje i zaljubljenike u dobru kapljicu i ostvario sva očekivanja.

Kako su istaknuli domaćini ovog eno gastro eventa Tomislav i Krešimir Trdenić: „ Moslavina je mala vinska regija koja ima strašan potencijal, ne samo u sorti Škrlet već i u puno drugih sorti poput Pinota, Rizlinga i Traminca. Zbog terroira koji može pružiti svježa ljetna vina, izvrsna je klima za pjenušce, rose vina kao i za ozbiljna vina za odležavanje. Širina koju u vinima pruža Moslavina je jedinstvena u našoj državi, stoga svi vinoljupci koji posjete Moslavinu i kušaju moslavačka vina, ali i tradicionalna jela ostanu iznenađeni potencijalom i kvalitetom vina kao i širinom ponude.“

Tako je i nastao događaj sljubljivanja jela i vina. Ove godine sljubljivanje je vodio poznati sommelier Tomislav Jakopović koji je na edukativan i zanimljiv način vodio degustaciju te približio vina posjetiteljima, dok su se na menuu mogla pronaći jela zanimljivih naziva kao što su Gic gic kanapei, Moslavačka krumpir juha, Široki rezanci u bečarskom paprikašu, Lungić Veselog moslavca i domaća štrudla od jabuka s makom.

Pjenušac Vinarije Trdenić, Škrlet Vinarije Florijanović, Škrlet Vinarije Belajec te Škrlet Iconic Lagene Winery bili su glavni akteri večeri. Kako je istaknuo Tomislav Jakopović, ovaj eno gastro event je pozornica, odnosno izlog najznačajnijih hrvatskih destinacija jer je sorta škrlet pokazala još jednom svoju raskoš. Podsjetio je na bogatstvo same sorte i njenu aromatsku raznolikost i okusom značajnu vrijednost. Naglasio je kako sorta škrlet mora ostati autentična i domicilna u Moslavini.

Domagoj Jakopović – Ribafish prisjetio se vremena dok se škrlet uparivao sa šaranom na rašljama, poseban ugođaj i topline koju sami domaćini pružaju te svoje oduševljenje održanim „Škrlet Garden Dream-om! Istaknuo je kako spoj hrabrosti, prirode i kvalitetnih vina rijetko gdje uspijeva, no ovdje u srcu Moslavine, u ambijentu Vinarije Trdenić mogao bi uz sve to svaki dan gledati zalazak sunca. Ivo Kozarčanin je istaknuo kako je Moslavina senzacionalna vinska regija koja je u svjetskim i hrvatskim razmjerima jako mala međutim ima tri nevjerojatno lijepe sorte koje uspijevaju u Moslavini, a prva je Škrlet. Sorta koja ima ogroman potencijal i koja može dati vina različitih stilova kao što su pjenušci, mladi škrleti, vina koja su odležana, zatim macerirana vina te vina koja, mogu čekati i nekoliko godina da izađu pred publiku. Druge dvije sorte su Moslavac i Dišeća ranina koje su također vrijedne spomena.