Objavljeno

„Škrlet u čaši“

Spoj proizvođača, znanosti, turizma i ljubitelja dobre kapljice ključ je uspjeha u promociji naše najpoznatije autohtone sorte vina Škrlet.

Da je to zaista tako, potvrđuje i novi projekt Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Škrlet u čaši“ koji za cilj ima promociju moslavačkih vinara i podrumara. Događanje odnosno jednodnevni izlet koji je održan u ovu subotu, okupio je brojne novinare, zaljubljenike u našu autohtonu sortu, poznavatelje izvanrednih vina ali i inicijatore samog projekta.

Od ukusne moslavačke hrane, prirode koja se prostire s vrha Moslavačke gore preko vinograda do Lonjskog polja uz autohtonu sortu škrlet svi posjetitelji upoznali su domaće vinare i podrumare bilo da se bave time profesionalno ili amaterski. Susret je započeo u Vinariji Cvanciger uz tradicionalne prikaze moslavačkih vinskih običaja, a nastavio se u našoj Vinariji.

Toplom dobrodošlicom Tomislav Trdenić istaknuo je zadovoljstvo ovakve vrste događanja jer upravo kroz promociju vinara i autohtone sorte škrlet doprinosi se cjelokupnom turističkom doživljaju moslavačkog kraja.

Uz vođenu degustaciju poznatog sommeliera Tomislava Jakopovića koji je tom prilikom naglasio kako škrlet zadnjih nekoliko godina zahvaljujući znanju i tehnologiji mladih moslavačkih vinara ima potencijala za puno više od jednogodišnjeg vina kao što je nekada to bilo i na taj način pokazuje su svoju raskoš.

Tradicionalnom moslavačkom kuhinjom, poznati chef Šimić zadovoljio je nepca okupljenih koji su potom nastavili svoj obilazak u Vinariju Mikša te u kutinski Vinski dvor gdje je sisačko-moslavački župan dodijelio nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine.

U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak, iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca nagradu osvojio Damir Košutić iz Kutine.

U ovoj prigodi župan Ivan Celjak je istaknuo kako je ovaj projekt doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude te kako je želja privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, više, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije.

Uz našeg poznatog influencera, novinara i blogera Domagoja Jakopovića- Ribafisha koji je ujedno i vodio cjelodnevni program, dojam ovog događanja ostavio je trag želje za ponovnim susretom.

Fotografije preuzete s web stranice Sisačko-moslavačke županije